Produkty regionalne

Wśród działań podejmowanych przez Stowarzyszenie Dolna Wisła ważną rolę odgrywa promocja wyrobów regionalnych. Zależy nam bowiem na tym, żeby mieszkańcy całej Polski, jak również innych państw mogli poznać wyjątkowe produkty, jakie powstają w naszym regionie.

Nasze lokalne wybory to między innymi produkty spożywcze. Szczególnie dużym zainteresowaniem cieszą się powidła śliwkowe, które powstają w oparciu o unikalną recepturę, przekazywaną w wielu rodzinach z pokolenia na pokolenia. Powidła te prezentowane są podczas targów wyrobów regionalnych organizowanych nie tylko w Polsce, ale i w innych państwach, na przykład w Niemczech i Czechach. Za każdym razem są bardzo dobrze oceniane przez degustatorów. Co więcej, znaczna część turystów odwiedzających nasz region jest zainteresowana zakupem właśnie powideł śliwkowych.

plums-472950_1280

Spośród lokalnych wyrobów spożywczych wyróżniają się również nadwiślański sernik oraz nalewka wiśniowa. Jednocześnie staramy się promować regionalne wyroby rękodzielnicze, wspierając tym samym uzdolnionych manualnie mieszkańców regionu Dolnej Wisły. Promowanie produktów lokalnych polega przede wszystkim na prezentowaniu ich podczas różnego rodzaju targów i degustacji wyrobów regionalnych. Bierzemy także udział w organizacji tego typu wydarzeń na terenie naszego regionu.

Wszystkie osoby, które są zainteresowane pomocą w realizacji tego typu działań bądź chciałyby podzielić się z nami własnymi pomysłami serdecznie zachęcamy do kontaktowania się z naszym stowarzyszeniem.